Šupinky na tváři: Jak se jich zbavit?

Zimní období nahrává více nedostatkem krásy a vysoušení pokožky je jen jedním z nich. Trápí však množství lidí, přičemž nejde jen o majitelů vysloveně suchého typu pleti. V zimě dostává zabrat i pokožka smíšená či normální a nejednou se objeví i neestetické šupinky. Jak se jich tedy efektivně zbavit?

Ty z vás, které během celého roku bojují se suchou pletí, dobře vědí, že vynahrazována přirozeného zvlhčování pleti není až tak jednoduché. Dennodenně se musíme věnovat tomu, aby pleť dostala dostatek hydratace v podobě vhodného krému, pravidelně ji třeba vyživovat séry či maskami a také třeba dbát na správné kosmetické produkty.

Boj totiž svádíte se samotnými žlázami, které produkují přirozený maz. Suchá pleť ho má nedostatek, na rozdíl od té mastné, která se trápí s přebytkem. Nedostatek přirozeného mazu má své plus v podobě intenzivní čistící mléko menšího sklonu k ucpávání pórů a vzniku akné, na druhé straně je však pleť sušší, napnutá, často i šupinatá a zarudlá.

V zimě těmto negativním projevům nahrává i silné vytápění místností, které například i normální pleť obírá o vlhkost a běžně se tak stává, že sezónní můžete bojovat se sušší pletí a nehezkými šupinkami. Je proto třeba zvýšit péči o pokožku obličeje i celého těla, abyste na jaře nedoháněli to, co jste v zimě zanedbali.

Mnoho lidí stále není zvyklé používat krémů AV tomto případě je řeč zejména o mužích. Pokud už nic jiného, šupinatá pleť, se kterou zejména v zimě bojují i oni sami, by měla být posledním výstražným znamením, že ochrana pleti před chladem a vytápěním je skutečně důležitá. Vhodný zimní krém by měl být trochu hutnější, mastnější a plný výživných látek pro namáhanou pleť.

Zapomeňte na parfémované výrobky, které vysušenou pokožku ještě více dráždí, volte raději přírodní obsah, na který většina typů pleti reaguje dobře. Vhodné jsou výtažky Aloe Vera, vosku, medu či mořských ingrediencí, které mají v své přirozené povaze jemnost, hydrataci a výživu. V případě suché tváře jsou výbornými pomocníky i oleje, které jsou samy o sobě mastné, ale v podobě tělních produktů mají správnou konzistenci. Často bývají i součástí jiných produktů, ale použít je můžete i v syrovém stavu. Olivový či jojobový olej patří k těm nejúčinnějším a jak být krásnější díky olivovému oleji.

Jak jsme již řekli, v případě suché pleti třeba opatrně vybírat dekorativní kosmetiku. Například takový pěnový make-up není dostatečně hydratační a nanesením na obličej může způsobovat šupinky. Vybírejte tedy líčidla krémového či tekutého typu, které mají podíl vody a které pleť zanechávají hebkou. Určitě nezapomínejte ani na podkladový krém, který ke správné aplikaci make-upu patří a který udržuje pokožku v kvalitnějším stavu.