Jak pečovat o pleť aby se nevytvořily vrásky

Přestože máme pocit, že děláme pro svou pleť všechno, ne vždy se nám daří porazit vrásky či všelijaké skvrnky. Někdy je to i proto, že věříme mýtem, které jsou roky zažité v oblasti péče o pleť, ale od pravdy mají daleko.

Jako kdyby proti-vráskové krémy byly vyrobeny na nějaké upírské bázi. O některých sice můžeme říci, že lépe pracují po západu slunce, ale zdaleka ne všechny. Týká se to především těch, které obsahují retinol, peptidy či AHA kyseliny. Během spánku totiž klesá krevní tlak i hodnota pH, obranná bariéra je mírně oslabená a proto zmíněné ingredience vyživují pleť lépe v noci. Jiné proti-vráskové složky krémů, především antioxidanty jsou klíčové pro naši pleť zase během dne.

Pravdou je, že pomocí peelingu se účinně zbavíte staré a odumřelé pokožky, ale v žádném případě není vhodné opakovat peeling každý den. Čím častěji ho budete používat, tím hůře se vám vyhlazování vrásek v oblasti očí pleť bude obnovovat a bude více podrážděná, protože se nestihne zregenerovat. Peeling nejlépe funguje tehdy, pokud pleti po něm dopřát dostatek času na obnovení, jinak pleť ztratí obrannou bariéru, bude slabá a mdlá.

Nenechte se zlákat při nákupu krému pouze jeho cenou. Drahé krémy totiž často obsahují různé vzácné bylinné extrakty a oleje, které vám mohou často vyvolat podráždění pokožky, pokud máte přecitlivělou pleť. V takovém případě je třeba hledat krém bez parfémovaný a s minimem dalších neznámých přidaných látek, což se určitě projeví i na jeho přijatelnější ceně.

Kůže na rozdíl od lidí mívá velmi dobrou paměť a všechny své vystavení UV záření si, bohužel, uchovává. Stárnutí, které UV záření vyvolává a urychluje, se projevuje v ztenčení pokožky, ve ztrátě kolagenových vláken, v pigmentaci, v prostatektomií určitých partií či vzniku nádorů. Proto je nezbytné chránit si pleť vysokým ochranným faktorem a nevystavovat se slunečnímu záření příliš často.

Aby se proti-vráskový krém mohl dostatečně projevit, potřebuje čas. Optimální několik týdnů, ba i měsíců. Teprve po takových čtyřech týdnech můžete vyhodnotit, zda je vaše pokožka pevnější a hladší. Na to, zda vám zmizí jemné vrásky, potřebujete alespoň tři měsíce. Větší změny, jako je zesvětlení pigmentových skvrn či ubudnutie hlubších vrásek, potřebují až šest měsíců. Nenechte se proto obalamutit některými krémy, které poskytují okamžitý efekt, ale to jen díky ingrediencím, které fungují dočasně, jako je například projasnění pleti.