Jak vydržet dietu - Jak nejíst, tipy

Určitě nám dáte za pravdu, že ještě těžší než je s hubnutím začít, je v hubnutí vydržet. Možná máte zkušenosti s tím, že jste s dietou a pohybem začali několik krát, ale déle než pár dní jste nevydrželi. Osvojte si naše nápady a uvidíte, že hubnutí vám půjde od ruky.

Dávejte si realistické cíle

Základem je, abyste byli trpělivá a nechtěla hned zázraky. Hubnout třeba postupně, raději pomaleji a ruku v ruce musí jít s hubnutím i změna životního stylu, stravování, trávení volného času. Pokud to podceníte, hrozí vám jo-jo efekt. Proto je důležité, abyste si dali změřit, jaký je pro vás optimální poměr tuků a svalů a tomu přizpůsobili intenzitu cvičení a jídelníček.

Nekontrolujte si pouze hmotnost

Nezapomínejte, že při hubnutí nejde jen o tok, kolik kilogramů shodíte. Mnohem důležitější je, aby vám ubyl tělesný tuk a změnil se tak jeho poměr k vaší svalové hmotě. Také si měřte obvod pasu, stehen a jiných problémových partií. Tato čísla jsou mnohdy důležitější než kilogramy.

Nejezte jednostranně

Nejčastější chybou při hubnutí je, že se vrhnete na nějaký typ diety a tím vyloučíte příjem některých látek, které vám budou chybět. Mnohem rozumnější je na začátek ubrat z porcí, které si obvykle dopřejete, přidat více zeleniny a připravovat si méně jídla smažením. Eliminovat můžete i mastné a těžko stravitelná jídla, ale podstatné je, že nezatížíte organismus jednostranným stravováním, které se dlouho vydržet nedá.

Není nad ten správný pohyb

Důležité při zařazování pohybu a cvičení do vašeho repertoáru je to, jaký druh a typ pohybu si zvolíte. Pro hubnutí jsou nejlepší aerobní cvičení, při kterých se mění stupeň léky na hubnutí náročnosti. Měřítkem náročnosti je to, zda při cvičení ještě dokážete a svedete mluvit nebo už ne. Rovněž důležité je to, abyste pohybem spalovali tuky a nikoli cukry. Proto cviky nemají být namáhavé, protože to je důvod, proč dlouho při cvičení nevydržíte. Vyberte si ke cvičení i vhodné prostředí, kde se budete cítit dobře, aby cvičení bylo pro vás i relaxací.

Jděte do toho s kamarádkou

Určitě znáte větu, že ve dvou se to táhne lépe. Proto se spojte s kamarádkou, kolegyní či sousedkou a hubněte a cvičte spolu. Budete se tak navzájem motivovat a podporovat v situacích, kdy jedna z vás bude mít krizi. Nikdy ale nesoupeřte, která zhubla více. To by bylo demotivující.

Nebojte se vyhledat odbornou pomoc

Hubnout není ostuda, právě naopak, je to projevem síly osobnosti. Půjde vám to snadněji, pokud oslovíte odborníka na výživu, dietologa, trenéra při cvičení, kteří vám vypracují plán, pomohou vám vyvarovat se chyb při hubnutí a našije vám nový režim, vhodný pouze pro vás.

Relaxujte a odpočívejte

Proces hubnutí není jen o cvičení, Diety a odříkání si, protože to byste se rychle vyčerpaly a vzdali to. Součástí tohoto procesu je i dostatek kvalitního spánku, pořádný relax, sauna, plavání, turistika, přečtení dobré knihy či hezké čas strávený s partnerem.