Jak se zbavit otoků a zabránit tělu v zadržování vody

Trápí vás otoky, nadváha a únava? Kašlete na drastické diety! Pomůže vám něco zcela jiného. Máte oteklé nohy, cítíte se unavená a shodit pár kilo se vám také nedaří? Je čas začít s úplně jiným útokem. Namísto diet zaútočte na svůj lymfatický systém! Pomáhají nejen masáže, dostatek vody, ale i speciální podkolenky.

To vše půjde dolů

Zadržovat vodu, nejste obézní, ale oteklá. Váš lymfatický systém nefunguje správně, proto s ním musíme něco udělat, takto zčistajasna spustila na Ivetu její známá masérka. Když po hodině Iveta odcházela v džínách, které jí byly najednou přes boky volné, v duchu zajásala. Hned se jí kráčelo snadněji a sama si připadala krásnější a zejména hubenější. A to ani nedržela drastickou dietu, ani nezaběhla maratón, jen byla na masáži. Kdo by nechtěl něco podobného zažít také?

Náš obranný štít

O lymfě a lymfatických masážích se v posledním období mluví poměrně dost, ale víte přesně, co to znamená? Lymfatický systém je systém cév a uzlin, ve kterém se shromažďuje lymfa z celého organismu a odvádí se zpět do krevního oběhu, vysvětluje nám kosmetička Darinka Gazdíková.

Lymfu lze charakterizovat jako bílou, mléčné zabarvenou tekutinu, která obsahuje lymfocyty, bílkoviny a tuky. Nachází se v mezibuněčných prostorách tkání a krevních cév a shromažďuje se v lymfatickém systému, ze kterého se pak přesouvá zpět do krve. Lymfa je součástí imunitního systému, ve kterém hraje významnou roli při obranných funkcích těla před infekčními a nádorovými onemocněními.

Důsledkem špatné funkce lymfatického systému mohou být právě otoky, ale i pocit únavy, na celulitidu, poruchy imunity a podobně. Jak vidíte, nejde jen o kosmetickou záležitost. Lymfa podle čínské medicíny souvisí s funkcí sleziny a ledvin. Proto někdy třeba změnit i něco v životním stylu: výživu, pitný režim, způsob cvičení.

Jistě jste toho už vyzkoušeli hodně od kalhotek, které se nafukují a vyfukují (ano, i takové existují a jsou docela účinné – zanechávají pocit lehčích nohou), ruční jemné lymfatické masáže (jejíž účinky jsou však diskutabilní), ruční speciální masáže (která přináší opravdu výrazné změny, ačkoliv může být občas bolestivá) až po nejrůznější přístroje (které slibují i nemožné).

Optimálních výsledků lze dosáhnout kombinací tlakové masáže a přístroje vacupress. Jedná se o speciální přístrojovou vakuovou masáž pomocí baněk, která zlepšuje stav pokožky, a tedy zmírňuje i krémy na celulitidu, a celkově pomáhá vyčistit organismus.Podobně jako lymfatická masáž urychluje vyplavování odpadních látek z těla, pokožka a celý organismus se omlazuje a regeneruje.

Co lymfu nakopne

Na funkci lymfatického systému ovlivňuje i strava. Některé potraviny zanechávají v organismu velké množství odpadu, a to může způsobovat otoky v lymfatickém systému.Výživoví specialisté doporučují jíst potraviny bohaté na draslík – banány, brokolici, brambory. Vhodné jsou i citrusy, omega 3 mastné kyseliny, které najdete v rybách a extra panenských olejích. Toxické jedy pomáhá z těla vyplavovat i česnek, mořské řasy ho zase detoxikují a pomáhají odvádět nadbytečné tekutiny.

A samozřejmě zabírá i obyčejná čistá voda. Bez dostatečného množství tekutin nemůže lymfatický systém dlouhodobě fungovat. Pokud víte, že vás čeká dlouhé sezení například v letadle nebo za počítačem, oblečte si kompresní prádlo. Existují nejen punčochy, ale i podkolenky. Celé to pak završte zhatila. Zpočátku to sice příjemné nebude, ale snažte se otužovat, dělá to zázraky.

Osvědčené masáže

Dalším dobrým pomocníkem, kterým povzbudíte lymfatický systém, je kvalitní odborná masáž. Opravdu účinná a správná lymfodrenáž se provádí přesným tlakem. Sled hmatů je přesně určen a dělá se nasucho ve směru toku lymfatických cest. Pomalé hmaty se opakují 5 až 8-krát po sobě, upřesňuje D. Gazdíková. Masáž nesmí bolet, způsobit zarudnutí kůže; ošetření by nemělo být kratší než 45 minut, při celotělové masáži až 120 minut. Frekvence závisí na indikaci. Na detoxikaci organismu stačí podstoupit masáž jednou za měsíc. K odstranění otoků je vhodné absolvovat ji jednou až dvakrát týdně, na prevenci celulitidy to může být i denně.

Aby se dosáhlo co nejlepších výsledků, je důležité dodržet pravidelnost. Na zmírnění celulitidy se doporučuje masáž podpořit speciálními zábaly, které pomáhají tělu zbavit se škodlivin i přes pokožku, říká kosmetička. Při přístrojové lymfodrenáži je velmi důležité ruční uvolnění uzlin. Když se uzliny neotevřou, lymfa nemá kam proudit a může vzniknout otok – lymfedém. Bez počátečního uvolnění těchto centrálních lymfatických uzlin – na krku a na slabinách – není lymfodrenáž účinná.

Lymfatická masáž je velkým pomocníkem, bez změny životního stylu však sama nestačí. Samozřejmě nezapomínejte ani na pohyb. Ideální je obyčejná chůze, cyklistika či plavání. Kromě blahodárného účinku na tělo ovlivňuje pozitivně i mysl. Když se tělo zbavuje bolesti a napětí, začíná se i naše myšlení ubírat pozitivním směrem. Pohyb je aktuální právě na jaře, kdy na nás útočí jarní únava. Obnoví v těle rovnováhu a tím, že se zbavíme toxinů, restartuje tělo na nový začátek.

Omlazení obličeje

Oblíbené jsou i lymfatické masáže k odstranění otoku v oblasti obličeje, na očních víčkách či na redukci váčků pod očima a druhé brady. Využít je lze i při léčbě akné a v boji proti vráskám. Slaboučké kapiláry lymfatického systému hrají důležitou roli při odvádění mízy z tkáně. Lymfatický systém transportuje a především odplavuje produkty látkové výměny, choroboplodné zárodky a nadbytečnou mízu z tkáně. Jeho činnost můžeme podpořit lymfatickou stimulací. Ta přenáší harmonizující a proudící impuls přes pokožku dále do celého organismu, říká kosmetička Veronika Tomešková.

Lymfatická stimulace se provádí přírodní kosmetikou Dr. Hauschka střídavě pomocí dlaní a štětečků. Lehkými rytmickými pohyby stimuluje proudění mízy ve vazivové tkáni a lymfatickém systému. Organismus se uvolňuje, proudění mízy se harmonizuje, kyslík a výživné látky rychleji pronikají k buňkám. Lymfatický systém si lépe odebírá produkty látkové výměny z tkáně a rychleji je odvádí k lymfatickým uzlinám, kde se zneškodňují.

Naopak, obranné látky dopravuje harmonicky proudící lymfa rychleji na místo, kde jsou potřeba. Lymfatická stimulace je součástí uvolňujícího ošetření Dr. Hauschka. Tato procedura je doslova balzámem po vyčerpávajícím dni. Odplaví všední starosti, uvolní končetiny, hlavu, krk, šíji a podpoří lymfatický systém. Přírodní kosmetika Dr. Hauschka působí celostně, upřesňuje Veronika Tomešková.

Po čištění pleti čistícím krémem, který se do pokožky vtlačuje rytmickými pohyby od čela k bradě a směrem ze středu do stran, se podporuje činnost lymfy, a tím se účinné látky dostávají hlouběji do pokožky. Pleť je prokrvená, svěží a oživená. Cílem procedury je navodit příjemnou, uvolněnou náladu, zharmonizovat organismus. Tehdy i lymfa odtéká tak, jak má, prozrazuje kosmetička.