Jak zakrýt jizvičky po akné

Samotné akné je problémem, kterého se chceme co nejdříve zbavit. Co však s jeho zbytky? Po nepěkně hluboké vyrážce zda nešetrném zacházení může zůstat jizvička – větší, menší, hlubší i jemná povrchová. Zbavit se jí není jednoduché, proto ji třeba alespoň maskovat.

Obličej, na kterém zůstaly po vyrážkách vyhloubené místa, nelze nazvat dokonalou. Naštěstí, moderní kosmetika je téměř kouzelná a umí si poradit s více problémy. Jsou jimi i jizvičky, ale nečekejte, že by vám pomohl obyčejný tónovací krém. Ten lze použít na menší počet nedokonalostí, jejichž povrch je prohloubený jen velmi mírně. Tónováním pleti sjednotíte barvu, jizvičky splynou s pokožkou a pokud nanesete i líčka, mohou se opticky zcela ztratit.

Pokud jsou však vaše jizvičky výraznější a je jich více, budete muset sáhnout po větší síle. Pod hutnější make-up, který nejen tónuje, ale i vyrovnává povrch pleti naneste bázi – nejlepšího pomocníka pro dokonalé líčení. Lze si ji představit jako krém, ale je hutnější a dokonale vyplňuje nedokonalosti pleti. Starším ženám pomůže oční krém proti vráskám zamaskovat vrásky, těm mladším možná i jizvičky o akné. Vyplňte jejich bází, nechte chvíli vstřebat a můžete aplikovat make-up. Přilne na jednolitý povrch pleti a výsledek bude o poznání kvalitnější.

Netvrdíme, že každodenní maskování je pro ženu ideálům. Nejlepší by bylo jizviček se zcela zbavit, ale to tak rychle nepůjde. Nejlepší fungují profi zákroky jako chemický peeling, laser či dokonce aplikování vlastních kožních buněk na místo jizvičky. Tyto procesy je třeba pravidelně opakovat a samozřejmě platit, ale výsledky většinou lze jak se zbavit celulitidy hodnotit jako viditelné.

Pokud to chcete zkusit podomácku, máte na výběr z několika přírodních produktů. Doporučuje se okurková či rajčatová šťáva, med i brambora, jizvičky můžete masírovat i výživnými oleji. Při této snaze však třeba počítat s dlouhodobějším procesem, protože jejich síla je skutečně jen a jen v přírodě a její látkách. Zabírat zabírají, ale dají si načas.

Na závěr samozřejmě nemůžeme vynechat radu o prevenci. Pokud nechcete mít jizvičky, tak nepomáhajte jejich vzniku. Vyhněte se tlačení, rozškrabávání a odlupování vyrážek, snažte se jak na celulitidu zabraňovat vzniku hluboce zapáleného akné. Odhalte, proč se vám stále ucpávají póry a předcházejte tomu, aby z nich vznikaly vyrážky.