Netradiční způsoby hudnutí a netradiční diety

Kdo by nechtěl mít v létě štíhlé tělo? Než začnete s dietou, ověřte si, zda je zdraví prospěšná, nebo škodlivá.

Paleotická dieta

 

Paleo dieta patří k novým stravovacím trendem současnosti, díky ní si sestavíte jídelníček, jaký měli lidé v době kamenné. Akorát s tím rozdílem, že v tom vašem bude chybět mamutí maso.

 

Jídelníček

 

Základní myšlenkou Paleo stravování je příjem potravin, které si naši předkové zajišťovali lovem, sběrem a pěstováním. Jde zejména o maso, přičemž přednost má zvěřina, ryby, mořské plody, vejce, divoce rostoucí i domestikovaní plodiny, obzvláště listová zelenina, houby, luštěniny, ořechy, sladké brambory, čerstvé ovoce a jiné druhy plodin. Paleo dieta je založena na příjmu velkého množství tuků a bílkovin. Naopak potraviny obsahující sacharidy, se jedí jen omezeně.

 

Výsledky

 

Při poctivém dodržování zásad paleo diety si nejen zlepšíte postavu, ale dopřejete organismu i pravidelný přísun vitamínů a antioxidantů. To vám pak tělo vrátí zlepšením kvality pleti, autoimunitního systému, redukcí alergií a stabilizací hladiny cukru v krvi. Ale zejména, budete se cítit zdravější, což je odměnou samou o sobě.

 

Co odborník na Paole dietu

Cílem této diety je hlavně zdravá životospráva, příjem potravy, která vyživuje a prospívá zdraví, snížení hmotnosti je už jen odměnou. Pozitivem této diety je, že zaměřuje pozornost lidí na potraviny, které pocházejí z lokality, kde žijí. To by se dalo nazvat stravováním v souladu s přírodou, což je jedna z nejzákladnějších požadavků zdravého stravování. Jíst to, co v daném ročním období a v dané oblasti nabízí příroda. V našem mírném pásmu by strava měla přizpůsobovat ročním obdobím.

 

Japonská dieta

 

Další možností, jak se zbavit nechtěných faldíků a cítit se ve svém těle příjemnější, je sestavit si jídelníček podle stravovacích návyků země, v níž se lidé dožívají vysokého věku a podle statistik dosahují nejnižší počet obézních lidí na světě – pouze 3% populace.

Jídelníček

 

Základem japonské diety je rýže, která nahrazuje pečivo, ryby, zejména losos a makrely, tofu, sójové výrobky, vývary a ovoce a zelenina všeho druhu. Hlavním klíčem stravovacího systému je nejíst do úplné sytosti, ale jen do okamžiku, kdy se budete cítit plní na 80%.

     

Výsledky

 

Pro Japonce není důležité množství jídla, ale jeho kvalita a chuť. Japonská dieta doporučuje jíst pomalu, čímž snížíte riziko přejídání a servírovat si jídla na menší talířky, aby porce působila opticky větší. V japonské kuchyni je téměř povinnou výbavou pánev, díky níž zrealizujete mnoho zdravých a chutných receptů a zároveň zachováte v potravinách dostatečné množství vitamínů a antioxidantů.

 

Co odborník na japonskou dietu

 

Rýže je obilovina, která je nejsnáze stravitelná a často se používá u dětí po nemoci v rekonvalescenci. Zelenina osmažená na pánvi, tak jak ji připravují Japonci, je pro náš žaludek snadněji stravitelná než syrová, a to hlavně v zimě. Celkově doporučuji, i když bych tento způsob stravování Nenazývala japonskou dietou, spíše japonskou kuchyní.

 

Master cleanse dieta

 

Před více než padesáti lety byla v USA sestavena očistná kúra, která měla sloužit k léčbě žaludečních vředů. Dnes ji pro její efektivní účinky využívají zejména ženy jako způsob k dosažení krásnější postavy za deset dní.

Jídelníček

 

Master cleanse dieta se nazývá i očistnou javorovou kúrou či Limonádový hladovkou. Pokud se ji rozhodnete vyzkoušet, svůj den začněte vypitím litru slané vody nebo bylinkového čaje. Celý zbytek dne pak můžete pít pouze limonádu, kterou si připravíte z určeného poměru citrónové nebo limetkové šťávy, javorového sirupu, kajenského pepře a čisté vody. Kromě limonády můžete sáhnout po vodě a mátová čaji, ale jakékoliv jiné nápoje či jídlo jsou zakázány.

 

Výsledky

 

Javorová očistná dieta je prospěšná nejen úbytkem hmotnosti, ale umožní pročištění celého organismu od nečistot a toxinů v těle. Má blahodárné účinky na játra, trávicí trakt, ledviny, nervový systém, funkčnost cév a imunitní systém.

 

Co odborník na Master cleanse dietu

 

Tato dieta byla sestavena pro nemocné lidi, kteří měli zvýšenou hladinu kyseliny v žaludku. Proto bych ji jako prostředek na hubnutí nedoporučovala. Na tomto místě bych také zdůraznila, že dieta znamená vyloučení nebo omezení něčeho ve stravě. Takže z dlouhodobého hlediska žádná dieta není vhodná. Třeba se stravovat zdravě a přiměřeně.

 

Korzetová dieta

Korzetová dieta je založena na podobném principu jako chirurgické zmenšení prostoru žaludku, tedy cílem obou diet je zajistit, aby tělo nebylo schopno přijmout více jídla, než je pro jeho majitelku přijatelné.

 

Jídelníček

 

Korzetová dieta nediktuje žádná striktní pravidla, pouze jedno – každý den po probuzení si musíte nasadit korzet. Ten vás stáhne natolik, že pak necítíte hlad a během dne sníte jen omezené množství potravy. Dlouhodobějším nošením korzet tlačí na oblast pasu a postupně ho deformuje. Nositelce tak může připadat štíhlejší a hezčí, ale ve skutečnosti je jeho vzhled a tvar nepřirozený.

 

Výsledky

 

Přestože díky korzetové dietě můžete docílit štíhlý pas a krásnější křivky, negativ je mnohem více. Dlouhodobým a nesprávným nošením korzetu si můžete přivolat dýchací problémy, otlaky, kožní vyrážky i trávicí potíže, které mohou vést až k žaludečním vředům. V konečném důsledku korzety budí dojem štíhlejší postavy, ale ve skutečnosti vaši hmotnost nesníží.

 

Co odborník na korzetovou dietu

 

Toto není dieta v pravém slova smyslu, ale pomůcka, jak lépe zvládnout hladovku. Lidé si často neuvědomují, že pokud tělu nedají správnou výživu, tak organismus trpí nedostatkem, neboť krev není vyživená. Tělo na to reaguje pocitem hladu, protože hladina cukru v krvi není dostatečná a my v konečném důsledku saháme po rychlém cukru – sladkostech. To je však zdraví škodlivé a dříve či později si to vyžádá svou daň v podobě různých zdravotních problémů, jako jsou absence menstruace, neschopnost otěhotnět, vypadávání vlasů nebo nekvalitní pokožka.