Co poškozuje plěť a tvoří vrásky - Co nedělat

Stále slyšíme, co bychom pro krásu pleti měli dělat. Třeba jí vodu – zvenku i zevnitř, je třeba její krémy, čištění i nanášení masek, protože každá výživná drobnost navíc ji ještě více rozmazlí. Uvědomujete si však, že i se snahou se to dá přehnat ? Zde je 5 věcí, které byste své pokožce dělat nemělo.

Voda je naše spása, ale i zkáza zároveň. Když chybí, nedá se fungovat, když jí je moc, škodí. Pleť se proti přehnanému mytí brání varovnými signály, jako je rychlejší vysychání pleti, nulová ochranná vrstva a zvýšená citlivost. Neuváženým drhnutím obličeje pod tekoucí vodou skutečně škodíte kráse, přestože se na první pohled může zdát, že děláte to nejlepší.

Navíc si uvědomte, že voda z našich kohoutků není čistou pramenitou, jak bychom potřebovali, a tak dermatologové doporučují čištění dvakrát za den. Jak už bývá zvykem, je to ráno a večer a pokud je třeba, přidejte ještě jedno mytí. Více už ale vodou na pokožku neútočte.

Nanést si na pleť krém, je celkem běžnou věcí pro každou z nás. Jak nás učí moudré časopisy a odborníci, jde o ochranu pokožky, její vyživení a dodání vláhy. Kde však může nastat problém? Že krémy nanášíte s přehnanou intenzitou a místo výše zmíněných výhod si způsobujete promašťování. Pleť, kterou takto trápíte, zareaguje ucpáváním pórů, které nezvládají nával mastných složek a jste na cestě k vyrážkám.

Ne mluvíme promašťování a ne mluvíme i sušení. Každý extrém po sobě zanechá stopy, takže bokem odložte i alkohol. Ten se velmi často používá k vysušení problémové či mastné pleti, je obsažen v pleťových vodách i léčivých produktech určených na akné. Jeho přemíra ale pokožce může způsobovat úplné zlikvidování přirozené schopnosti pórů, tedy tvorbu běžného mazu.

Na pleť útočí i slunce, a to nejen v dobách letních a horkých. V slunečních paprscích jsou celoročně obsaženy škodlivé UV záření, které pomalu, ale jistě působí na přirozenou produkci kolagenu a udržování vody v pokožce. Proto byste měli dbát na denní krémy s jistým SPF faktorem – v létě vyšším, v zimě stačí nižší. Roky ukáží, zda jste se proti slunci chránili nebo ne.