Jak ošetřit vyrážku na pleti a zbavit se vyrážky

Samozřejmě, dá se nad ní mávnout rukou, ale klobouk dolů, pokud to i dokážete. Pučící vyrážka na místě, které nikdo nepřehlédne, umí nepěkně pokazit ráno, a tak si řekněme, jaké kroky byste měli, či neměli podstoupit. Je tam, to už nepopřel. Zrcadlo prozradilo, že vás zdobí nepěkná vyrážka, jenže pozor na svůj první krok.

Nezačínejte ji hned osahává rukama, které neprošly důkladnou ranní hygienou. Nejdříve si je umyjte, zbavte většiny bakterií, které se na ně stihli nachytat a až následně můžete kontrolovat stav vaší pleti. Jde o ten nejzákladnější krok, tedy dodržování hygieny.

Je nám zcela jasné, co vám napadne jako druhé – vyrážku třeba zlikvidovat. V tomto máte naprostou pravdu, ale pokud se vaše likvidace rovná tlačení, jste na velkém omylu. Již mnohokrát jsme připomínali, že tlačení se nedoporučuje vůbec a když už, tak jen při hnisavých vyrážkách. Pokud tedy nevidíte bílou hlavičku, prsty pryč od pupínky na vaší tváři.

Pokud jste zasáhli proti zmiňované hnisavé vyrážce, nezapomeňte na důkladnou dezinfekci. I samotné prsty použité při tlačení by měly být dokonale čisté, případně použijte kapesník. Dezinfekce akné je na místě před i po vašem zásahu, a to z důvodu, aby se do zanícené pórku nedostalo ještě více nečistot.

Pokud je vyrážka červená a navíc vás zdobí menším otokům (který snadno vznikne i po tlačení), na místě je led. Stačí kostka, kterou přiložíte na minutku či dvě a otok se trochu zmenší.

Pokud vyrážíte mezi lidi, je zcela přirozené, že akné zamaskujete. Šikovný postup, jak na to, naleznete v našem magazínu. Pokud však zůstáváte doma, případně jste se vrátili z práce či ze školy, pro prevence proti vráskám pleť je důležité odlíčení. Dnešní makeupy už sice nejsou naprostou hrozbou pro pleť, jenže stále patří k tomu, co může ucpávat póry a způsobovat další záněty. Když je to tedy možné, pokožku nechte dýchat bez nánosu dekorativní kosmetiky.

Teprve nyní se sice dostáváme k čištění pleti, ale tento krok patří k těm nejdůležitějším v boji proti vyrážkám. Pleť byste měli čistit dvakrát denně a to přípravky, které nepodráždí stav vaší pleti. Měli byste se vyhnout olejnatým produktem a tím s obsahem alkoholu, protože obě složky mají negativní vliv na problematickou pleť.